KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

O nas

Szkoła Podstawowa nr 3 im. Józefa Piłsudskiego w Tomaszowie Mazowieckim to placówka z wieloletnimi tradycjami, należy do najstarszych szkół w mieście. W 2015 roku obchodziła jubileusz 100-lecia, jej początki sięgają więc roku 1915. Jeszcze przed II wojną światową szkoła posiadała zaszczytne imię oraz sztandar, którego Matką Chrzestną była wdowa po Marszałku Józefie Piłsudskim. Szkoła jest jedną z pierwszych w Polsce, której nadano imię Marszałka Józefa Piłsudskiego. Placówka wciąż utrzymuje swój patriotyczny i wyjątkowy charakter, społeczności szkolnej przyświecają słowa patrona: „Musicie mieć nie tylko siłę ramienia, ale i moc głowy i serca.”. Szkołę dwukrotnie  uhonorowano medalem Ligii Obrony Kraju. Utrzymujemy stały kontakt z Instytutem Józefa Piłsudskiego w Londynie, współpracujemy z Tomaszowskim Oddziałem Związku Piłsudczyków i Kołem Rodzin Legionowych.

W wyniku podejmowanych działań edukacyjnych, wychowawczych, integracyjnych i profilaktycznych szkoła zdobyła certyfikaty: „Szkoła z Klasą”, „Nauczyciel z Klasą”, „Uczniowie z Klasą”, „W-f z Klasą”, „Bezpieczna Szkoła”, „Lepsza Szkoła”, "Szkoła, która Niesie Pomoc", „Szkoła Przyjazna Uczniom”, „Szkoła Odkrywców Talentów”, „Szkoła Bezpiecznego Internetu”, „Bezpieczeństwo Dzieci w Internecie”, „Laboratorium Edukacyjne ECDL”, „Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej”, „Szkoła w Ruchu”, „Mądre żywienie, zdrowe pokolenie”, „Trzymaj Formę”, „Bezpieczne Wakacje”.

Szkoła dysponuje 16 salami dydaktycznymi  i salą gimnastyczną, posiada boisko „Orlik 2012”, stołówkę, dobrze wyposażoną bibliotekę z Multimedialnym Centrum Informatycznym. Placówka oferuje uczniom bezprzewodowy Internet, dysponuje nowoczesnym sprzętem multimedialnym. Platforma e-learningowa daje wszystkim uczniom możliwość indywidualnego rozwoju zdolności i zainteresowań. Głównymi założeniami szkoły  są: uczenie zgodnie z potrzebami i możliwościami uczniów, rozwijanie talentów i pasji, dbanie o przyjazną atmosferę, zapewnienie bezpieczeństwa oraz współpraca z rodzicami uczniów.

Nasza szkoła daje wiele możliwości zdobywania wiedzy i umiejętności, rozwijania zdolności i zainteresowań. Bogata oferta edukacyjna jest ukierunkowana na wszechstronny rozwój uczniów, a liczne koła przedmiotowe umożliwiają osiąganie wysokich wyników kształcenia oraz nabywanie pożądanych postaw i kompetencji społecznych.

Możemy się poszczycić laureatami i finalistami licznych konkursów przedmiotowych organizowanych przez Łódzkiego Kuratora Oświaty oraz konkursów wiedzy o Józefie Piłsudskim, których organizatorem jest Zarząd Główny Piłsudczyków w Warszawie. Od roku 2001/2002 efektem pracy nauczycieli z młodzieżą uzdolnioną są laureaci: Wojewódzkiego Konkursu Biologicznego (6 osób), Wojewódzkiego Konkursu Ekologiczno-Regionalnego (6), Wojewódzkiego Konkursu Języka Rosyjskiego (5), Wojewódzkiego Konkursu Języka Niemieckiego (4), Ogólnopolskiego Konkursu Historycznego –  „Losy Bliskich i losy Dalekich – życie Polaków w latach 1914 – 1989” (3),   Wojewódzkiego Konkursu Języka Niemieckiego (1), Wojewódzkiego Konkursu Chemicznego (1 ), Wojewódzkiego Konkursu Języka Polskiego (1), Wojewódzkiego Konkursu Fizycznego (1), Wojewódzkiego Konkursu Matematycznego (1 ), Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej "Młodzież Zapobiega Pożarom"  (1), Międzynarodowego Konkursu Programowania „Baltie” (1 ).

Placówka przygotowuje do świadomego i aktywnego uczestnictwa w życiu publicznym, wzmacnia poczucie identyfikacji ze środowiskiem i regionem. Dzieci i młodzież nie tylko zdobywają wiedzę i rozwijają swoje kompetencje, także aktywnie uczestniczą w życiu szkoły i miasta, prezentując swoje talenty i pasje. We współpracy ze środowiskiem lokalnym przygotowujemy programy artystyczne na uroczystości miejskie, organizujemy  szkolne koncerty Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, Turnieje Bezpieczeństwa "Umiem pomóc sobie i innym", czy Święto Patrona.

Szkoła włącza się w akcje charytatywne ( "Szlachetna paczka", „Góra grosza”, „Gorączka złota”, Stop marnowaniu żywności", Świąteczna paczka", Caritas ”Tak, Pomagam” „Podziel się posiłkiem”, ”Góra grosza”,  „Paczka dla Bohatera”),  akcje ekologiczne (zbiórka elektrośmieci, plastikowych nakrętek, "Sprzątanie Rzeki Pilicy", „Sprzątanie Świata”, „Ratujmy Kasztanowce”).   Podejmujemy różnorodne działania na rzecz potrzebujących wsparcia, uczniowie działają jako wolontariusze: przeprowadzają zbiórki żywności, odzieży,  książek dla bezdomnych np. dla Schroniska Brata Alberta oraz podarunków dla zwierzaków w schronisku. Organizujemy na ulicach miasta happeningi edukacyjne. Młodzież bierze  udział  w imprezach organizowanych w Ośrodku Rehabilitacji Dzieci Niepełnosprawnych (ORDN), przygotowuje dla wychowanków ośrodka inscenizacje. Zachęca do czytania, corocznie biorąc udział w programach: „Cała Polska czyta dzieciom” i „Narodowe  Czytanie”. Uczniowie włączają się systematycznie we wszystkie uroczystości patriotyczno-religijne na terenie miasta i powiatu, w których szkołę reprezentuje poczet sztandarowy.

Według opinii absolwentów i rodziców jesteśmy szkołą, która stwarza życzliwą atmosferę dla samorealizacji i rozwoju zainteresowań wszystkich uczniów.

Staramy się łączyć tradycję z nowoczesnością, podejmujemy coraz to nowe  wyzwania, dostosowując ofertę edukacyjną do zmieniających się potrzeb dzieci i młodzieży.