KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

II Narodowy Tydzień Czytania Pisma Świętego

Pod hasłem „Weźmijcie Pismo Święte” w niedzielę 15 kwietnia rozpoczął się II Narodowy Tydzień Czytania Pisma Świętego. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął  przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki i Prezes Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej Mateusz Morawiecki. Przedmiotem lektury był w tym roku List św. Pawła Apostoła do Rzymian.

Celem wydarzenia jest zatrzymanie się i refleksja nad wybranym fragmentem Słowa Bożego. Akcja ma charakter ogólnopolski i była przeżywana w kościołach we wszystkich diecezjach, a w miarę możliwości także w świeckich instytucjach, stowarzyszeniach, placówkach dydaktyczno-wychowawczych i organizacjach.

W  II Narodowy Tydzień Czytania Pisma Św. włączyli się także wolontariusze  z III klasy gimnazjum ze szkolnego koła Caritas, działającego przy Szkole Podstawowej nr 3 im. Józefa Piłsudskiego w Tomaszowie Mazowieckim. Zorganizowali oni zajęcia dla dzieci z Przedszkola nr 11, podczas których czytali wybrane fragmenty opowiadań biblijnych.

 Dzieci brały czynny udział w spotkaniu i z zainteresowaniem słuchały fragmentów Pisma Św. przygotowanych dla dzieci. Maluchy podczas zajęć miały możliwość także  oglądania  ilustracji załączonych do każdego opowiadania. W przerwie gimnazjaliści prowadzili różne gry i zabawy edukacyjne. Nie zabrakło też wspólnych piosenek oraz kolorowanek przedstawiających wybrane postacie biblijne. Na koniec wszystkie dzieci otrzymały balony z logo Caritas. Projekt realizowali uczniowie klasy 3b: Zuzanna Wieczorek, Olga Ogłuszka, Aleksandra Jabłońska oraz Zuzanna Konewka wraz z katechetą p. Marcinem Rybakiem.