Lody dla ochłody – warsztaty dla dzieci z klasy IV w „Venezia Caffe”
W ostatnich dniach roku szkolnego termometry w naszym mieście pokazywały ponad 30 stopni. Klasa IV postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce i poszukać chłodu w … lodziarni. 17 kwietnia dzieci wraz z wychowawcą zapoznały się z tajnikami robienia lodów. Uczniowie wybrali lody do deserów według własnych upodobań smakowych i udekorowali dowolnymi owocami, posypkami i polewami. Nauczyli się również parzyć kawę w prawdziwym włoskim ekspresie, malować na niej wzory i podawać. Na zakończenie dzieci uczyły się robić lemoniadę z dowolnych owoców. Oczywiście po każdym etapie była degustacja. Najpierw lodów a potem lemoniady. Ten rok szkolny był dla klasy IV bardzo udany pod względem kulinarnym. Potrafią już kręcić pizzę, robić lizaki, lody, lemoniadę i parzyć prawdziwą włoską kawę. W czasie wakacji dzieci z pewnością nie będą narzekać na nudę i zaprezentują rodzinie swoje kulinarne umiejętności.