KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania cz.II

29 września to od 2001 roku Ogólnopolski Dzień Głośnego Czytania. Został on ustanowiony z inicjatywy Polskiej Izby Książki. Data ta odnosi się do urodzin Janiny Porazińskiej, autorki książek dla dzieci i młodzieży. Jest to kolejna dobra okazja do wyrabiania nawyku czytania – dzieciom i przez dzieci. To sposobność do budowania międzyludzkich więzi (zwłaszcza rodzinnych).Czytanie stymuluje rozwój, wzbogaca słownictwo i pobudza wyobraźnię. Głośne czytanie trenuje również mózg, poprawia krążenie i pomaga zachować równowagę psychiczną. Niektórzy twierdzą, że także odmładza i wygładza zmarszczki poprzez rozluźnianie mięśni twarzy. Na pewno jest dobrym sposobem na spędzanie jesiennych długich wieczorów. To doskonała nauka, ale też zabawa i relaks. Zachęcamy wszystkich uczniów i ich bliskich do wspólnego czytania, nie tylko w tym dniu, ale codziennie. W naszej szkolnej społeczności, fioletowa wróżka (niektórzy dodawali kosmiczna) odwiedziła młodsze klasy, prezentując ciekawe teksty literackie. Była to motywacja do częstszego korzystania z biblioteki i czytania, czytania…,które procentuje rozwojem umysłowym i psychicznym (także wśród dorosłych), ale to już mogą potwierdzić tylko Ci, którzy zasmakowali w tym temacie. Do ucztowania włączyła się również klasa piąta. Uczniowie samodzielnie czytali proponowane teksty literackie, jak przystało na młodzież. Miło zauważyć, że wielu uczniów naszej szkoły, nawet tych najmłodszych, doskonale radzi sobie z czytaniem. Zachęcamy wszystkich do tej przygody.