KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

„Szkoła Pamięta”

Nasza szkoła kolejny raz  wzięła udział w akcji zainspirowanej przez Ministerstwo Edukacji Narodowej pod hasłem: „Szkoła Pamięta”.

Celem akcji jest zwrócenie uwagi młodych ludzi na potrzebę pielęgnowania pamięci o bohaterach naszej wolności, szczególnie tych, którzy są związani z historią danego miejsca, regionu, społeczności.

W tym roku ze względu na pandemię koronawirusa przebieg przedsięwzięcia miał inny wymiar. Uczniowie wykorzystali swój wirtualny zasięg, aby upamiętnić ludzi, którzy wpłynęli na historię naszej małej społeczności. Samodzielnie wykonywali plakaty, prezentacje oraz szkice miejsc pamięci narodowej w Tomaszowie Mazowieckim. Nasi podopieczni przypomnieli nam o lokalnych bohaterach, którym poświęcili wiele ze swoich prac. Część uczniów podzieliła się z nami opowieściami na temat swoich pamiątek rodzinnych, którą są przekazywane  z pokolenia na pokolenie i mają dla nich ogromne znaczenie.

Znajomość Małej Ojczyzny i jej dziejów jest obowiązkiem jak i wartością, którą ciągle, na nowo, powinniśmy w sobie odkrywać. Dzięki takim akcjom młodzież zdobywa wiedzę, kształtuje świadomość narodową i obywatelską oraz szacunek dla dobra wspólnego jakim jest dziedzictwo narodowe. W ten sposób nasza szkolna społeczność dołączyła do placówek pielęgnujących pamięć o naszej historii.