KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Wycieczka w Tatry

W dniach 06-08.05.2019 roku uczniowie klas:  4, 5 i 6 pod opieką nauczycieli uczestniczyli  w wycieczce turystyczno-krajoznawczej w Tatry. Pierwszego dnia zwiedzili zabytkową kopalnię soli w Wieliczce. Podzieleni na dwie grupy uczestnicy oczekiwali na zejście 327 metrów w dół. W drodze  pokonali około 380 schodów.   W trakcie zwiedzania odwiedzili m.in. : Komorę Mikołaja Kopernika, Komorę Michałowice , Komorę Józefa Piłsudskiego oraz Kaplicę św. Kingi. Mogli również spróbować solanki oraz ścian stworzonych wyłącznie z soli. W Kaplicy św. Kingi grupie zostało zrobione pamiątkowe zdjęcie. Podczas zwiedzania wycieczkowicze zobaczyli wyrzeźbione z soli postacie sławnych osób takich jak św. Jan Paweł II, marszałek Józef Piłsudski oraz Mikołaj Kopernik. Znalazł się również czas na odpoczynek oraz kupno pamiątek, oczywiście w przepięknym otoczeniu.  Każdy, za zgodą przewodnika, mógł zlizać ze ścian kilogram soli. Po przejściu przez Komorę Wisła uczniowie wsiedli w stary górniczy szyb i wyjechali na powierzchnię. 

Drugiego dnia wszyscy wjechali na Gubałówkę, odbyli spacer po cmentarzu na Pęksowym Brzyzku, gdzie spoczywa wielu wybitnych Polaków związanych z Tatrami (Kornel Makuszyński, Kazimierz Przerwa Tetmajer, Tytus Chałubiński) oraz ofiary górskich wycieczek. Nie zabrakło czasu na zakupy na Krupówkach . Tego dnia głównym celem wycieczki była Dolina Strążyska. Wraz z przewodnikiem uczniowie spacerkiem przeszli do samego wodospadu Siklawica - jego widok zrobił chyba na wszystkich duże wrażenie. Na malowniczym szlaku uczniowie obserwowali górskie potoki i skały oraz wypas owiec na śniegu, gdyż tego pięknego majowego dnia całe Tatry dosłownie zasypało śniegiem. Wieczorem odbyła jeszcze dyskoteka - warunkiem uczestnictwa było chwilowe "rozstanie się" ze smartfonem. Potem była „zielona noc”. Niezapomnianych wrażeń dostarczyły uczniom same wychowawczynie, które w sprytny sposób zdobyły i schowały buty swoich podopiecznych. Wszyscy zamienili się w detektywów i próbowali dociec, kto jest sprawcą całego zamieszania. Zagadka została rozwiązana około północy.
    W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się na sześciogodzinny pobyt w Krakowie. Uczniowie mieli możliwość poznania historii miasta  i zwiedzenia najciekawszych zabytków Krakowa. Były to: Zamek Królewski, Barbakan, Brama Floriańska, Kościół Mariacki, Sukiennice, miejsca pamięci związane z Janem Pawłem II przy ulicy Franciszkańskiej i Kanoniczej. Przy sarkofagu Józefa Piłsudskiego na Wawelu grupie zostało zrobione pamiątkowe zdjęcie. Do Tomaszowa wróciliśmy pełni wrażeń, mieliśmy dużo do opowiadania naszym bliskim i przyjaciołom. Nie możemy się już doczekać kolejnych wyjazdów.

Opiekunkami wycieczki były panie: Joanna Kozłowska, Anna Borcuch, Bożena Serafin, Marzena Zwolska i Małgorzata Zysiak.