Z językiem i kulturą polską za pan brat
Innowacja ma wzbogacić Szkołę Podstawową Nr 3 o nowe,
nieszablonowe działania, które będą propagowały polską kulturę,
język i dziedzictwo narodowe, a także pogłębiały umiejętności
polonistyczne uczniów z Ukrainy. Zajęcia mają przyczynić się do
lepszego poznania Polski oraz służyć integracji. Uczniowie będą rozwijać umiejętności
porozumiewania się, czytania, mówienia, pisania.
Realizująca: Anna Borcuch
W tym roku na terenie naszej szkoły realizowana jest innowacja, która ma na celu propagowanie polskiej kultury, języka i dziedzictwa narodowego, a także pogłębianie umiejętności polonistycznych uczniów z Ukrainy. Zajęcia mają przyczynić się do lepszego poznania Polski oraz służyć integracji. Na dzisiejszej lekcji uczniowie z Ukrainy mogli skosztować przeróżnych polskich dań przygotowanych przez kolegów i koleżanki z klasy ósmej: bigosu, kotletów mielonych, pierogów, ogórków kiszonych, piernika. Uczniowie z Ukrainy przygotowali do degustacji i poczęstowali swoich rówieśników z Polski pierożkami pielmieni. Nastąpiła wymiana przepisów i kulinarnych doświadczeń. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że kuchnia polska i ukraińska są zbliżone, a pierogi to nasz wspólny przysmak. Wspaniale, że mogliśmy porozmawiać spokojnie w mniejszym gronie, lepiej poznać siebie i swoje kulinarne upodobania.